Manchester Rd Auburn

Location Auburn, NSW
Client Payce
Year 2014-2015

The 14 ha site at Manchester Road Auburn is proposed to accommodate 52220 residents within 2 ha of open space in a contemporary sustainable residential village which lifts the calibre of the surrounding neighbourhood, defines the north-western extremity of the municipality, and provides a destination and amenity for the local community.

The development will integrate, at a number of levels with the urban fabric, connecting open space, roads and pathways, recognizing the urban grid, creating links to railway stations, upgrading Duck River and transforming the area into a contemporary lifestyle precinct. The conceptual design for the landscape open space and public domain accommodates a wide range of users and open space types and focusses on passive recreation with some active recreation. The proposed public domain spaces integrate the environmental, social and the cultural needs of the new community. A generous Central Park is proposed within the development to offer active and passive recreation. The Central Park is made accessible to the broader neighbourhood creating a strong visual axis and providing a network of roads, pedestrian and bicycle paths. Additionally, pocket parks are proposed throughout the development offering further amenity and a variety of experiences to the community.

They will include water play areas, children’s playgrounds, exercise stations, places for passive recreation and places for the community to informally gather. The Pocket Parks reinforce community identity and enrich the urban experience.

A local Village Centre is proposed at the intersection of Manchester Road and Chisholm Road. The Village Centre is organised around an intimate plaza that gives access to a supermarket, convenience retail, childcare and community facilities. The Village Square is a vital opportunity for placemaking and community interaction. The open spaces are connected through a diagonal east-west link which forms the primary address for the development, provides vehicular and pedestrian connection and establishes a strong visual axis.

As an integral part of the Manchester Road development, it is proposed to rehabilitate the bushland and wetland zones of the Duck River, connect and complete the missing link of the Duck River corridor shared path for pedestrian and cyclists, and provide grassed parkland open space outside of the bushland management zones and adjacent to the shared path. A new shared path Bridge over the Duck River will also enable quick and direct access to the Clyde Station.

1 / 0
© Context 2017.
Site by Pictura Creative